Logo Sonorous

Zwevend TV meubel of staand TV meubel kiezen?

zwevend tv meubel of staand tvmeubel kiezen

Zwevend TV meubel of staand TV meubel kiezen?

Je hebt besloten om een (nieuw) TV meubel aan te schaffen. Misschien omdat je gaat verhuizen of omdat je je woonkamer opnieuw wilt inrichten. Je komt zwevende en staande TV meubels tegen, maar wat is nu de beste keuze? Een TV meubel staat veelal centraal in de woonkamer, dus is het belangrijk dat de stijl en uitstraling van je TV meubel aansluiten bij jouw interieur. Daarbij zijn er een aantal praktische overwegingen die helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij leggen je hieronder de voor- en nadelen uit van een zwevend en staand TV meubel. Op deze manier kun je tot een weloverwogen beslissing komen in de aanschaf van jouw ideale TV meubel!

ZWEVEND TV MEUBEL

Een zwevend TV meubel, ook wel een hangend TV meubel genoemd, dankt zijn naam aan het feit dat deze aan de muur wordt bevestigd. Een zwevend TV meubel heeft dus geen verbinding met de grond. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen zwevend TV meubel

In ons vorige artikel bespraken we de ideale hoogte voor jouw televisie, zodat je weet hoe je optimaal kunt genieten van televisie kijken. Daarin legden we onder andere het grootste voordeel van een zwevend TV meubel uit. Dit voordeel berust zich op het feit dat je –ongeacht de grootte van je televisie- het meubel altijd op de perfecte hoogte kunt bevestigen voor optimaal kijkcomfort. Je bent dus –in tegenstelling tot een staand TV meubel- niet afhankelijk van de hoogte van het meubel.

Een belangrijk aspect in het kiezen voor een zwevend TV meubel is de vrije ruimte onder het meubel. Stofzuigen en schoonmaken onder een zwevend TV meubel kosten minder tijd en moeite dan bij een staand TV meubel. Je kunt er gemakkelijk met je stofzuiger onderdoor.

Daarbij zorgt de vrije vloer ervoor dat je woonkamer ruimer oogt. Simpelweg doordat er meer vloer in het zicht is. Dit heeft een prettig en rustgevend effect op de rest van je interieur.

Niet onbelangrijk is het feit dat zwevende TV meubels helemaal in zijn. Dus om je woonkamer als geheel visueel te verbeteren, is de keuze voor een zwevend TV meubel al snel gemaakt.

zwevend design tv meubelZwevend tv meubel van Sonorous uit de ED serie

Nadelen zwevend TV meubel

De nadelen van een zwevend TV meubel berusten zich enkel op de plaatsing ervan. In sommige huizen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een zwevend TV meubel op te hangen. Het is van groot belang dat de muren van je huis het gewicht van het TV meubel kunnen dragen. Niet alle muren kunnen dit aan, waardoor het aan te raden is om het materiaal en de kwaliteit van je muren op voorhand in kaart te brengen.

Indien je muren de juiste stevigheid hebben voor het bevestigen van een zwevend TV meubel, zal je nauwkeurig te werk moeten gaan. Je wilt natuurlijk dat het TV meubel perfect waterpas hangt. Daarbij is het van groot belang dat de muur recht is, zodat er geen gleuf is tussen de muur en het TV meubel. Om deze redenen is het aan te raden om een zwevend TV meubel door een specialist te laten installeren. Nadelig is dus dat –ten opzichte van een staand TV meubel- het wat extra tijd en moeite vergt om een zwevend TV meubel in je woonkamer te plaatsen.

Ben je snel uitgekeken op je interieur? Schuif je graag met je meubels om een nieuwe indeling te bepalen? Dan is een zwevend tv meubel waarschijnlijk geen slimme optie. Wanneer het meubel dan tegen een andere muur moet, zul je het moeten demonteren en de gaten in de muur op moeten vullen.

Ook dien je rekening te houden met het managen van je kabels. Je wilt uiteraard niet dat de aantrekkelijkheid van je zwevend TV meubel verstoort wordt door een wirwar van kabels. Ieder model TV meubel heeft een andere manier om de kabels te managen. Zo hebben sommige modellen een kabel uitsparing op de glasplaat. Indien je de televisie aan de muur hangt, kun je ervoor kiezen om te frezen in je muur of je kunt een aluminium kabelgoot gebruiken.

De allermooiste manier is het frezen van de kabels in de muur. Dit kost echter veel tijd en geld, omdat de muur opnieuw gestuukt of behangen moet worden. Hou op voorhand dus goed rekening met het kabelmanagement!

STAAND TV MEUBEL

Een staand TV meubel staat –in tegenstelling tot een zwevend TV meubel- op de grond. De meeste huishoudens hebben een staand TV meubel, en dat is niet voor niets. Wij zetten hieronder de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen staand TV meubel

Een van de voordelen van een zwevend TV meubel is dat je deze altijd op de perfecte hoogte kunt plaatsen voor optimaal kijkcomfort. Gelukkig houden ontwerpers van gedegen staande TV meubels ook altijd rekening met de gemiddelde ideale kijkhoogte. Deze ligt vaak tussen de 25-40 centimeter. Bij Sonorous kunnen alle modules geleverd worden op een hoogte van 25 of 40 centimeter en een keuze uit een plinthoogte van 2 of 8 cm die hier nog bijkomt. Hierdoor heb je bij de keuze voor een staand TV meubel bij ons niets te vrezen voor wat betreft kijkcomfort!

Een ander voordeel is dat een staand TV meubel makkelijker te verplaatsen is dan een zwevend TV meubel. Wanneer je de inrichting van je woonkamer wilt veranderen, kun je met een staand TV meubel nog alle kanten uit. Bij een zwevend TV meubel ben je daarentegen afhankelijk van de kwaliteit en grootte van de muur, en er zitten gaten in de muur geboord.

Hoewel het afhankelijk is van de vorm en grootte van je TV meubel, is het bij een staand TV meubel vaak eenvoudiger om stopcontacten en kabels erachter te verbergen. Daarbij is er op basis van de indeling vaak meer ruimte voor accessoires en randapparatuur. Ben je benieuwd welk TV meubel geschikt is voor jouw randapparatuur? Kijk dan eens naar onze keuzehulp TV meubel.

tv meubel modern

Nadelen staand TV meubel

Een staand TV meubel kan als nadeel hebben dat de hoogte –in tegenstelling tot de hoogte van zwevende TV meubels- niet aanpasbaar is. Mocht jouw ideale kijkhoogte aanzienlijk hoger zijn dan de hoogte waarop jouw televisie zich bevindt, kun je uiteraard altijd nog kiezen voor een TV beugel.

Daarnaast is het lastiger bij een staand TV meubel om de vloer eronder stofvrij te houden. Het kost meer moeite dan bij een zwevend TV meubel om eronder en rondom te stofzuigen en schoon te maken.

STAAND OF ZWEVEND TV MEUBEL KOPEN

Nu we de voor- en nadelen van zwevende en staande TV meubels voor je op een rij hebben gezet, is het tijd om je keuze te maken. Een tv meubel is, zoals elk deel van je interieur, een zeer persoonlijke keuzen. Bij Sonorous hebben we een breed assortiment van zwevende en staande tv meubels. We nodigen je uit om langs te komen in onze showroom, om eens rustig rond te kijken wat bij jouw smaak en interieur past. We raden het wel aan om een afspraak te maken, zodat we je zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

Loop je nog ergens tegenaan en/of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we je kunnen helpen bij de keuze voor een staand of zwevend TV meubel.

Populaire berichten