Logo Sonorous

Soundbar vs actieve luidsprekers welke kies ik voor de tv?

Soundbar vs Actieve luidsprekers: welke kies ik voor de TV?

Op zoek naar goed geluid om je televisiebeleving helemaal af te maken? In deze blog vergelijken we soundbars met actieve speakers!

Bij het inrichten van een woonkamer vormt de televisie vaak het middelpunt. Meubels worden om de televisie heen gepositioneerd, omdat we hier nou eenmaal veel tijd doorbrengen. Tegenwoordig zijn televisies, net als televisiemeubels, in alle soorten en maten te krijgen. Ze worden steeds dunner en krijgen hogere schermresoluties. Maar het geluid is nog een aandachtspunt.

Hoe dunner de televisie, hoe slechter het geluid. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar vaak is dit wel het geval. Daarom is het veelal noodzakelijk om je films en series te voorzien van extern geluid. Bij mooie beelden wil je immers ook goed geluid horen. Gelukkig zijn er steeds meer goed betaalbare oplossingen om dit voor elkaar te krijgen.

Voor extern geluid wordt vaak gedacht aan een soundbar, actieve speakers, een stereo-installatie of een complete home-cinema surround set. Welke optie voor jou het meest geschikt is, ligt aan je situatie, maar we helpen je graag een stukje op weg. Daarom gaan we in deze blog in op de verschillen tussen een soundbar en een set actieve speakers.

design meubel van sonorous uit de ex serieDesign meubel van Sonorous uit de EX serie

WAT IS EEN SOUNDBAR?

Een soundbar is een langwerpige speaker die vaak onder of voor een televisie wordt geplaatst. In een soundbar zitten meerdere kleine speakers verwerkt die samen een krachtig en breed geluidsveld kunnen produceren. Soundbars zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Voor iedere prijsklasse is er wel iets te vinden, waarbij geldt dat hoe groter de soundbar is, des te breder en krachtiger het geluidsveld. Meer kleine speakers kunnen simpelweg ook meer geluid produceren.

Soundbars zijn erg populair. Sinds een aantal jaar zijn er zelfs zulke stevige soundbars dat je ze onder de televisie kunt plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een soundbar op elegante wijze weg te werken in een mooi televisiemeubel. Wanneer je aan een soundbar alleen niet genoeg hebt, kun je altijd gaan voor een model dat komt met extra speakers die je in de ruimte kunt plaatsen. Hierdoor kan ook een surround-effect ontstaan.

Met of zonder subwoofer?

Soundbars kun je in verschillende vormen kopen. Vaak koop je een soundbar zonder een ingebouwde subwoofer, dit zorgt ervoor dat lage tonen ontbreken. Een externe subwoofer kan in dat geval een oplossing bieden. Daarom zijn soundbars vaak ook te kopen in combinatie met een aparte subwoofer. Je kunt uiteraard ook zelf een subwoofer kopen, indien de juiste aansluiting aanwezig is. Soms heeft een soundbar een subwoofer ingebouwd, maar het geluid van de lage tonen is dan vaak niet zo krachtig. Veel mensen geven de voorkeur aan een externe subwoofer voor een goede bass.

Voordelen

Een soundbar is vaak makkelijk te installeren en geeft een breed geluidsveld. Het geluid is over het algemeen sowieso erg goed te noemen. Ook is het fijn dat er voor ieder budget wel een soundbar te vinden is, al produceren duurdere modellen vaak wel het betere geluid.

Nadelen

Vaak beweren producenten van soundbars dat hun product voor een surround-ervaring kan zorgen. Dat is niet waar. Een echte surround-beleving kun je enkel en alleen creëren door met meerdere speakers, die je op verschillende plekken in de kamer plaatst, te werken. Men heeft het in zo’n geval vaak over ‘virtual-surround’. Door de speakers een bepaalde richting op te laten wijzen kan een illusie van surround worden gecreëerd.

Maar alleen wanneer alle meubels en andere objecten in de ruimte in de perfecte opstelling staan kan middels deze manier een volwaardige surround-beleving worden geboden. Wanneer dat te mager voor je is zou je toch beter voor een echte surround-set kunnen gaan.

design meubel van sonorous uit de ex serieDesign meubel van Sonorous uit de ED serie


WAT ZIJN ACTIEVE SPEAKERS?

Actieve speakers zijn speakers waarbij de versterker een geïntegreerd onderdeel van de luidspreker is. Handig, want hierdoor kun je de speakers makkelijk op de televisie aansluiten en heb je geen externe versterker meer nodig. Actieve speakers bieden vaak goed televisiegeluid en zijn te krijgen in alle soorten en maten.

Actieve speakers zijn een goede oplossing voor iedereen die voor een klein budget een goede geluidservaring wilt realiseren. Zelfs in de laagste prijsklassen bieden actieve speakers vaak nog een wonderbaarlijk goed geluid. Een set actieve speakers is dan ook een goede oplossing wanneer je niet heel veel geld uit wilt geven, maar de ingebouwde speakers van je televisie toch wat tegen vindt vallen.

Voordelen

Actieve speakers zijn goedkoop en makkelijk aan te sluiten, extra apparatuur is niet nodig. Door het toegankelijke karakter van actieve speakers zouden we ze vooral aanbevelen wanneer je waarde hecht aan mooi stereo-geluid, maar daar niet te veel aan uit wilt geven. Een set actieve speakers geeft een beter stereogeluid dan een soundbar.

Nadelen

Controleer voor de aanschaf van een set wel of je televisie over de juiste aansluiting beschikt. Actieve speakers worden vaak aangesloten op de analoge hoofdtelefoonuitgang van de televisie, die steeds vaker niet aanwezig is. Ook kunnen actieve speakers enigszins uit de toon vallen in je interieur. Een soundbar is dan toch stijlvoller.

HOOGWAARDIGE TELEVISIEMEUBELEN VAN SONOROUS

Je televisie verdient een mooie plek. Kies daarom voor een mooi en kwalitatief televisiemeubel van Sonorous. Onze meubelen bestaan uit modulaire elementen, waardoor je zelf je meubel samen kunt stellen en uiteraard ook plaats kunt creëren voor bijvoorbeeld een soundbar. Onze meubelen zijn te krijgen in twee series: de EX-serie met staande elementen en de ED-serie met hangende elementen. Benieuwd naar onze producten? Kom een kijkje nemen in onze showroom!

Populaire berichten